Leijonaa mä metsästän!

Millainen on sykähdyttävä mainos? Millaisen mainoksen edessä oikea kohderyhmä on tunnetasolla täysin mukana ja vain antautuu virran vietäväksi?

Minä kohtasin eilen illalla tällaisen mainoksen, ja se tuli yllättävästä lähteestä. CANAL+:n mainokset eivät yleensä osu minun tunnehermooni, enkä kuulu MTV3 MAXin, Urheilukanavan tai Nelonen Pron kohderyhmiin. En katso juuri urheilua, mutta MM-jääkiekko on poikkeus, ja nyt tv:ssä pyörivä mainos nostattaa tunnetta ja tunnelmaa, saa suorastaan vaanimaan toukokuussa koittavia MM-kisoja.

“Leijonan metsästäjät” -mainoksen ensimmäisten sekuntien aikana tuuli suhisee avaran Venäjän maan jäistä joenuomaa pitkin ja palatsien mahtavat siluetit nousevat pakkasen huurruttamassa horisontissa uhkaavina. Kuva siirtyy pukuhuoneeseen täynnä hikisiä miehiä, syke kohoaa, teippiä vedetään ranteeseen, punanyrkkejä heristellään ja yhtäkkiä ilmoille kajahtaa karu, venäjänkielinen balladi: “Leijonaa mä metsästän!”

Kylmät väreet kiirivät pitkin käsivarsia, ja taisteluhenki kuohahtaa: minä tiedän, mistä Leijonista ne perkeleet puhuvat. Sitten kuoroon liittyy Yhdysvaltojen maajoukkue: “We are hunting lions! We are hunting lions!” Sitten seuraa Ruotsi, joka ei saa sanaa suustaan, ja Tsekki: “Leijonaa mä metsästän! Tahdon saada suuren!”

Mainoksen huippua kohti kivutessa Leijonien vastaiseen taisteluun liittyy Kanada, ja sitten odotammekin jo Leijonia, vastaiskua. Milloin Leijonat tulevat ja näyttävät, ketä saalistajilla on vastassaan? Kamera siirtyy pukuhuoneista ja kaukalosta Jukka Jaloseen, joka astelee selkä kameraan päin itsevarmasti ja kiireettä kohti mylvivää, jäistä areenaa.

Samalla kuva kohdistuu poikaan, joka on pelkkä siluetti pellavapäisestä pikkujätkästä ilman paitaa kylmää valoa hohkavan tv-ruudun ääressä. Poika on ilmetty Mikael Granlund sinisine silmineen ja oljenvärisine kuontaloineen, vain 15 vuotta nuorempana. Pieni Leijona-fani vetää harkitusti kumisen leijonamaskin päähänsä, keskittyneenä ja määrätietoisena kuin valmistautuen riittiin.

Loppuhuipennus on sydäntäkouraiseva. Jukka Jalonen kääntyy kohti kameraa ja toteaa: “Tervetuloa koittamaan.”

Yleisö repeää, pikkujätkä leijonamaskeineen on paikalla Hartwall Areenalla Leijona-paidassa ja halli raikuu, kun koko suomalainen jääkiekkokansa huutaa yhteen ääneen: “Tervetuloa koittamaan, me emme pelkää ollenkaan!”

Mainoksen voi katsoa YouTubesta ja virittäytyä samalla tunnelmaan: